Marja+koira

(Kuva yllä Johanna Kuru)

Äitiyden onnea; yllä Milla ja alla Siru pentueineen

Minä kasvattajana!

Kasvatustyöni on pienimuotoista koirien kasvatusta ja se tapahtuu kotioloissa maalla. Kaikki koirani asustavat perheemme keskellä sulassa sovussa kissojemme, Viljon, Lemmyn ja Muskan kanssa. Olen Bullmastiffit ja Mastiffit ry:n jäsenkasvattaja, Suomen Kennelliiton sitoumuskasvattaja ja SUKOKAn jäsenkasvattaja .

Ensimmäisen bullmastiffini hankin 1992 Kaarina Jokiselta, Fatlady´s kennelistä Kalkkisista. Toisen taas Tuula Saarelalta, Tupukan kennelistä 1994. Fatlady´s Mr Orion "Osku" ja Tupukan Garelia "Heta" opettivat minulle paljon tästä upeasta ja rakkaasta rodusta, myös varjopuolet näyttäen. Osku menehtyi syöpään vain runsaan neljän vuoden iässä ja Hetan vei synnynnäinen sydän vika hieman ennen 3-vuotis päivää. Hetan sydänvika selvisi eläinlääkärin tarkastuksessa jo ennen luovutusta, mutta halusimme hänet silti omaksemme. Kasvattaja kulki rinnallamme koko Hetan eliniän ja tutkitutti Hetan sydämen useamman kerran sen elinaikana. Minulla on siis esikuvana kaksi vastuullista ja asiansa osaavaa, vanhaa kasvattajaa!
 
Tutustuin rotuun ja sen ympärillä pyörivään elämään melkein kymmenen vuotta, ennenkuin tein ensimmäisen pentueeni.Näin opin tuntemaan paljon rodun kanssa touhuavia ihmisiä ja ennen kaikkea koiria.
 
En koskaan tuijota koirassa pelkkiä titteleitä,sillä mielestäni ulkomuodollisesti täydellisestä ja ruumiillisesti terveestä koirasta ei ole iloa jos sen "korvienväli" ei ole kohdallaan.
 
Tällä hetkellä laumaani kuuluu bordeauxindoggi-neiti Nita (Rantamyrskyn Orkidea) sekä kissat Viljo 16v ja Sir Lemmy Kilmister 10v ja Muska 4v, mutta laumassani on bullmastiffi herran mentävä "kolo" ;-).

Kasvatustyössäni minulle on erittäin tärkeää rodunomaisen ulkomuodon ja terveyden lisäksi luonne. Sen muokkaamisessa myös kasvattajalla on erittäin tärkeä osuus jo niiden ensimmäisten kahdeksan elinviikon aikana, jotka pennut kasvattajan luona viettävät.Pentulaatikossa opitaan monia tärkeitä asioita omalta emältä ja muodostetaan se tuiki tärkeä kontakti ihmiseen. Kun sitten pennut muuttavat perheittensä luo, haluan seurata heidän elämäänsä ja kehitystään sekä olla omistajien tukena koko koiran eliniän. Vain siten voin oppia ja kehittyä kasvattajana.

On tärkeää antaa pennun ostajalle riittävästi tietoa rodusta jotta hänellä on mahdollisimman hyvät eväät yhteiselämään koiransa kanssa. Olen koonnut ns.pentukansioon kaikenlaista tietoa rodusta yleensä ja sen terveydestä, harrastusmahdollisuuksista, näyttelyistä, koulutuksesta, tapakasvatuksesta, koirasta laumanjäsenenä, koiran suhteesta lapsiin, muihin koiriin ym. sekä tietoa juuri kyseessä olevasta pentueesta ja sen taustoista.
 
Minusta on erittäin tärkeää että kasvattini pääsevät koteihin, jossa bullmastiffin ottaminen on harkittu teko, ei hetken mielijohde. Vaikka se otettaisiin "vain" perhekoiraksi, tarvitsee sen kasvattamiseen sosiaaliseksi ja "tervepäiseksi" yksilöksi paneutua ihan jokapäiväisessä elämässä.

(Kuva Kaija Unhola Koiramme-lehti)                                                                                   (Kuva Johanna Kuru)